Chalet als woning: Dit heb je nodig!

minuten leestijd

Met een chalet als woning heb je een prettig onderkomen dat lekker knus is.

Chalets zijn een heerlijk onderkomen voor een vakantie, maar kunnen ook uitstekend gebruikt worden als (tweede) woning. Hierdoor geniet jij van je eigen plek waar je optimaal kunt relaxen en genieten.

Wat moet je allemaal weten voor je een chalet als woning gaat kopen en wat is er nodig om er comfortabel te kunnen wonen? Wij vertellen het je in deze blog.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Een chalet nieuw kopen

Wanneer je een chalet als woning wilt gebruiken, dan zul je eerst een chalet moeten kopen. Een chalet kopen vraagt om de nodige aandachtspunten. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je kunt investeren in het chalet, er rekening mee houdend dat je daarnaast nog je eigen woning hebt. Je hebt dus te maken met dubbele lasten. Daarnaast zijn er enkele andere punten die je moet overwegen:

 • Waar wil je een chalet kopen?
 • Welke vergunningen en voorwaarden gelden er bij de koop van het chalet als woning?
 • Welk type chalet wil je kopen?
 • Welke eisen stel je zelf aan het chalet? Denk hierbij aan het formaat, comfort en de duurzaamheidsgraad
 • Wat is de staat van het chalet? Laat hiervoor ook een aankoopkeuring uitvoeren door Second Home Check voor de bouwtechnische staat.

Op basis van deze punten kun je op zoek gaan naar het perfecte chalet voor jou.

Het exterieur van het chalet

Het exterieur van het chalet zorgt niet alleen voor de uitstraling van het chalet, maar zorgt er ook voor dat je in het chalet warm en droog zit. De meeste oudere chalets bestaan voor een groot gedeelte van het exterieur uit hout. Hout kan na verloop van tijd gaan verweren en rotten en vraagt om veel onderhoud. Tegenwoordig worden veel onderdelen van chalets dan ook vervangen voor kunststof, wat een stuk minder onderhoud vraagt.

Kunststof is een materiaal dat verkrijgbaar is in vrijwel alle verschillende kleuren en is kleurvast, waardoor je het niet over hoeft te schilderen. Het beschermt je chalet tegen de verschillende weersomstandigheden en ondergaat daarvan zelf minimale invloed. Hierdoor kan het chalet na chalet renovatie met kunststof tot wel 30 jaar meegaan, zonder dat je er al te veel naar om hoeft te kijken.

Wil je een chalet woning die onderhoudsvriendelijk is en waar je langdurig onbezorgd kunt wonen? Dan kun je het beste kiezen voor een chalet met kunststof gevelbekleding, kunststof dakranden en kunststof kozijnen.

Chalet laten renoveren?

Het interieur van het chalet

Het interieur van je chalet heeft een goede basis als het voldoet aan jouw eisen met betrekking tot het formaat van de verschillende ruimtes, maar ook met het aantal ruimtes en met de inrichting van de ruimtes. Sommige dingen kun je zelf aanpassen als je er eenmaal woont, maar andere dingen zijn een vast gegeven voor het chalet. Het is daarom belangrijk om hier al rekening mee te houden bij het kopen van het chalet.

Het comfortniveau van het chalet

Op gebied van het comfortniveau van de chalet woning kun je verder denken dan comfortabele meubels. Het comfortniveau van je chalet heeft namelijk met name te maken met de temperatuur en de overige voorzieningen in het chalet. Denk hierbij aan goede isolatie, maar ook aan een goed werkende verwarming, warm water en elektriciteit. Wanneer deze factoren op orde zijn, zul je een stuk comfortabeler kunnen wonen in het chalet.

Een chalet voor permanente bewoning

In Nederland gelden er bepaalde regels voor de permanente bewoning van chalets. Permanente bewoning wil zeggen dat het chalet je enige woning is en je hier 365 dagen per jaar woont. Volgens de regels mag je alleen permanent in het chalet wonen als het de bestemming wonen heeft. Deze bestemming wordt bepaald door de gemeente en dit kan dan ook voor iedere gemeente anders zijn.

Over het algemeen geldt dat recreatiewoningen alleen gebruikt mogen worden om recreatief in te wonen. In dit geval mag je het chalet dus niet voor permanente bewoning gebruiken.

Bij een chalet kopen is het dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de regelgeving van jouw gemeente omtrent dit chalet. Hierdoor weet je wat er wel en niet mag.

Een chalet op eigen grond bouwen

Wil je een chalet op je eigen grond bouwen? Ook hier hangen verschillende wetten en regels aan vast welke gemeentelijk zijn vastgesteld. Zorg dat je je hier altijd goed over laat informeren en de regels goed opvolgt. Het kan namelijk zo zijn dat jouw erf behoort tot een bestemmingsplan, waar een chalet bijbouwen niet toegestaan is of dat er bepaalde eisen aan het chalet worden gesteld.

Een chalet woning bij laten bouwen kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je gewoon een extra ruimte wilt om te kunnen verblijven, maar kan het ook zijn dat het chalet als woning voor mantelzorg wordt gebruikt. In het geval van een woning voor mantelzorg geldt dat de woning zonder vergunning naast de bestaande woning mag worden gebouwd, mits het voldoet aan de voorwaarden van een mantelzorgchalet. Ook geldt dat het door maximaal 2 personen bewoond mag worden en dat het gaat om een tijdelijk bijbehorend bouwwerk. Wanneer de mantelzorg niet meer van toepassing is, moet het chalet verwijderd worden.

De voordelen van een chalet als woning

Een chalet als woning heeft diverse voordelen, maar de belangrijkste is misschien wel dat je altijd je eigen plek hebt waar je het vakantiegevoel op kunt zoeken. Wanneer je het chalet gebruikt om recreatief in te wonen, dan houdt dat in dat je naast je vakantiewoning nog een woning hebt waar je de overige tijd verblijft.

Wanneer je het chalet voor permanente bewoning wil en mag gebruiken, dan heeft dat nog meer belangrijke voordelen:

  Wanneer je het chalet voor permanente bewoning wil en mag gebruiken, dan heeft dat nog meer belangrijke voordelen:

  • Je kunt er relatief voordelig wonen (als je verder geen andere woning hebt)
  • Je hebt er het permanente vakantiegevoel
  • Je geniet het grootste gedeelte van het jaar van rust en stilte op het vakantiepark