Hoe het leefklimaat verbeteren in een chalet?

minuten leestijd

Het is belangrijk je leefklimaat in je chalet te verbeteren om volop te kunnen genieten van je chalet.

Je eigen chalet bezorgt je het ultieme vakantiegevoel. Je wilt niets liever dan heerlijk ontspannen en tot rust komen in je eigen chalet. Het is dan ook belangrijk dat je een optimaal leefklimaat in je chalet creëert. Dat is niet altijd even makkelijk. De benauwde zomers en de droge winters maken het lastig om het leefklimaat in je chalet te optimaliseren. Het verbeteren van het leefklimaat in je chalet is dus erg belangrijk. Wij leggen je graag uit hoe je dit doet.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Wat is het ideale leefklimaat?

Het ideale leefklimaat wordt gevormd door de juiste temperatuur in combinatie met de beste luchtvochtigheid. Natuurlijk is dit voor ieder persoon anders, maar er zijn zeker gemiddelden waar je mee kunt spelen om te kijken wat het fijnste is voor jou. Om de luchtvochtigheidsgraad in een ruimte te meten, kun je gemakkelijk een metertje kopen die dit constant bijhoudt wanneer je deze ergens in de ruimte plaatst. Het beste percentage luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 65 procent. Daarom wil je het niet kouder hebben in je chalet dan 15 graden Celsius, ook tijdens de winter en de nacht kun je deze grens aanhouden, waardoor het belangrijk is dat je chalet goed geïsoleerd is. De maximale warmte voor een goed leefklimaat is 22 graden Celsius. In de zomer komen we hier tegenwoordig vaak overheen. De isolatie van je chalet is dus ongelooflijk belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid gezond te houden. Door je Canexel of houten gevelbekleding te laten vervangen met kunststof gevelbekleding, zorg je ervoor dat het weer een stuk minder invloed heeft op het leefklimaat in je chalet.

Dit beïnvloedt het leefklimaat in jouw chalet

Het leefklimaat in je chalet wordt door allerlei verschillende aspecten beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan het weer, de activiteiten in je chalet en de materialen waar je chalet van gemaakt is. Al deze aspecten beïnvloeden het vochtgehalte in je chalet, maar zijn eigenlijk weinig te beïnvloeden, waardoor deze oorzaken aanpakken een flinke klus wordt.

Hoe het weer het leefklimaat in jouw chalet beïnvloedt

De grootste invloed op de luchtvochtigheid in je chalet is het weer. Hoe kouder het buiten is, hoe lager de luchtvochtigheidsgraad van de lucht en dus ook hoe droger het is in je woning. Als vervolgens de verwarming aan wordt gezet of een kacheltje aanstaat, wordt de lucht nog verder opgedroogd. Aan de andere kant zijn de zomers steeds warmer aan het worden, waardoor de luchtvochtigheid ook flink toeneemt in die hitte. Hierdoor ontstaat er een verstikkende benauwdheid in chalets, wat mede komt door de constructie en materialen van je chalet.

De constructie van je chalet die het weer in de hand werkt

Bij veel chalets is de spouwruimte niet hoe het zou moeten zijn om goede vochtregulatie te stimuleren. Vaak zijn deze ruimtes namelijk te smal of veel te ruim, maar in sommige gevallen is er zelfs helemaal geen spouwruimte. Niet alleen zorgt dit voor minder goede isolatie van je chalet, maar vocht kan hierdoor niet naar buiten ontsnappen. Daarnaast kan het materiaal ook bijdragen aan meer of minder vocht in je chalet. Canexel en hout laten veel vocht door. Daarom kiezen wij bij renovatie altijd voor kunststof materialen. Om het kunststof te laten werken, heeft het een beetje ruimte nodig, waardoor wij standaard een goede spouwruimte achterlaten én extra openingen toevoegen aan de onder- en bovenkant van de muur die je door de kunststof gevelbekleding niet ziet.

Hoe jij het leefklimaat in je chalet per ongeluk beïnvloedt

De luchtvochtigheidsgraad wordt ook beïnvloed door jouw gewoonten. Kook jij graag in je chalet, dan komen er ongelooflijk veel dampen vrij. Het beste kun je dan een raam openen die je nog even open laat staan tijdens het eten van je lekkere maaltijd, maar niet alle weersomstandigheden laten dit toe. Hetzelfde geldt voor het ophangen van de was buiten, ook in de regen heb je immers schone en droge kleren nodig die je dan toch binnen zal moeten ophangen. Als het buiten warm is, regent en jij binnen je was op moet hangen, zal het ongelooflijk benauwd worden in je chalet. Dit zijn allemaal dingen die je zelf niet kunt tegenhouden en die moeten gebeuren, daarom is een passief systeem een goede oplossing om de luchtvochtigheidsgraad in je woning op peil te houden.

Problemen door een wisselend leefklimaat

Het leefklimaat in je chalet is afhankelijk van twee belangrijke onderdelen: De luchtvochtigheid en de temperatuur. Deze spelen ook nog eens op elkaar in, waardoor het extra belangrijk is om hierop te letten. Een hoge luchtvochtigheid zorgt namelijk voor de volgende problemen:

  • Schimmel: Schimmel ontwikkelt gemakkelijk en snel in vochtige omgevingen.
  • Houtrot: Hout gaat rotten, omdat het vocht opneemt.
  • Benauwdheid: Met een hoge luchtvochtigheidsgraad zit er minder zuurstof in de lucht.

Een te lage luchtvochtigheidsgraad is echter ook iets om te voorkomen, want een lage luchtvochtigheid zorgt voor:

  • Scheuren: Hout krijgt scheuren als het uitdroogt.
  • Uitdroging: Je lichaam droogt ook flink uit.
  • Luchtwegirritatie: Je luchtwegen raken geïrriteerd en gaan minder werken.

De luchtvochtigheid wordt beïnvloed door onder andere het weer, jouw levensstijl en de bouw van jouw chalet. Bij het renoveren van je chalet kun je dus ook goed letten op het leefklimaat in je chalet verbeteren.

De gevolgen van een slecht leefklimaat voor jouw chalet

Vieze schimmel in je chalet

Veel mensen denken dat schimmel slecht is voor de gezondheid. Dit is in zekere mate ook zo, maar voornamelijk met mensen die al luchtwegklachten hebben. Schimmel is vooral een probleem in je chalet, omdat het materiaal van de chalet wordt aangetast en daardoor gemakkelijker stuk gaat of niet meer naar behoren gaat functioneren. Hierdoor zul je met reparatiekosten komen te zitten die ook voorkomen hadden kunnen worden. Daarom is het leefklimaat van je chalet verbeteren, een goede investering.

Een groter probleem: Houtrot

Een van de redenen waarom mensen hun houten chalets laten renoveren, is de aantasting van het hout door vocht. Hout is een natuurlijk product en raakt daardoor ook gemakkelijk beïnvloed door de natuur. Wanneer hout te veel vocht opneemt, gaat het hout rotten. Dit verzwakt de constructie van je chalet aanzienlijk, maar zorgt er ook voor dat de isolatie van je chalet sterk vermindert. Houtrot vindt vaak plaats middenin het hout en trekt steeds verder naar de buitenkant, waardoor je dit vaak pas opmerkt wanneer het eigenlijk al te laat is. Daar tegenover staat dat hout in de winter krimpt, door het gebrek aan vocht. De structuur van het hout verzwakt ook hierdoor, omdat het hout kan gaan scheuren door de droogte. De afwisseling van de hoge luchtvochtigheid in de zomer en de lage luchtvochtigheid in de winter is al helemaal funest voor een houten chalet. Deze laten renoveren is daarom altijd een goed idee om houtrot geen kans te geven in het houtwerk en je chalet te versterken.

Voorkom gezondheidsklachten met een beter leefklimaat

De zomers worden steeds warmer en de benauwdheid in je chalet kan daardoor flink toenemen. Vooral mensen met astma hebben hier last van, maar het is voor niemand een pretje. De ramen openzetten geeft ook vrijwel geen verkoeling meer, omdat de bedompte lucht ook buiten hangt. Bij een te lage vochtigheidsgraad drogen je longen juist uit, waardoor ze minder goed zuurstof kunnen opnemen en je meer last krijgt van vermoeidheid. Naast je longen droogt ook de rest van je lichaam uit, waardoor je huid ruw en droog is en je last kunt krijgen van je ogen. De luchtvochtigheid in je chalet is dus ongelooflijk belangrijk om te kunnen ontspannen. Het leefklimaat in je chalet verbeteren is dus essentieel om lang te kunnen genieten van jouw chalet.

Jouw chalet regelwerk is ongelooflijk belangrijk voor goede isolatie.

Drie vliegen in één klap voor een beter leefklimaat

Tijdens het renoveren van chalets, bouwen onze medewerkers een passief systeem in de muur die meehelpt de luchtvochtigheidsgraad van je chalet op peil te houden. Dit systeem ontstaat door de manier waarop de gevelbekleding op het regelwerk gemonteerd moet worden. Tijdens het vervangen van Canexel of het aanbrengen van kunststof gevelbekleding, ontstaan er namelijk kleine openingen aan de onder- en bovenkant van de muur. Deze worden bedekt met de gevelbekleding, waardoor ze niet zichtbaar zijn, maar wel lucht doorlaten. De openingen zijn ongeveer een centimeter groot en worden voorzien van een ongediertewerend profiel. Hierdoor komt er enkel lucht van buiten door. Deze lucht komt van de gaten onderaan naar binnen en neemt op reis naar boven vocht mee om dit vervolgens bovenin weer naar buiten te werken. Deze luchtgaten worden toegevoegd om het regelwerk en de isolatie in de muur droog te houden en helpen zo op verschillende manieren het leefklimaat te verbeteren in je chalet. Met een goede renovatie ziet jouw chalet er dus beter uit, blijft de isolatie langer goed én verbeter je het leefklimaat in je chalet.

Zo kan Bos Chaletrenovatie jou helpen met het leefklimaat in je chalet verbeteren

Bij Bos Chaletrenovatie mogen wij veel mensen helpen met het verbeteren van hun chalet. Een chalet renovatie kan op verschillende manieren, zoals het vervangen van Canexel, de gevelbekleding, kozijnen of dakranden. Hierbij houden wij rekening met het uiterlijk van je chalet, maar ook het leefklimaat in je chalet. Dankzij het gebruik van kunststof materialen, kun je jarenlang genieten van de renovatie en is je chalet beter geïsoleerd. Zo voorkom je een hoop onderhoud aan je chalet.

Chalet laten renoveren?

3 Extra tips voor een beter leefklimaat in je chalet

Hoewel een chalet renovatie in onze opinie altijd belangrijk is, omdat dit de kwaliteit van je chalet en het leefklimaat in je chalet flink verbetert, zijn er ook andere manieren om de luchtvochtigheidsgraad op peil te houden.

  • Open het raam!: Met een open raam heb je een betere circulatie van de lucht, waardoor vocht zich gemakkelijker naar buiten kan afvoeren. Dit werkt echter alleen wanneer het buiten droger is dan binnen.
  • Groen in huis: Een andere manier om het leefklimaat binnen te verbeteren, is door planten te plaatsen. Deze moet je wel goed onderhouden en ze nemen flink wat ruimte in, maar de meeste planten zijn luchtzuiverend.
  • Airco: Een airco helpt natuurlijk flink met verkoeling, maar een moderne airco heeft ook een luchtzuiverende werking. Dit zal echter meer elektriciteit vereisen én neemt ook flinke ruimte op in je chalet.

Deze kleine tips om het leefklimaat te verbeteren in je chalet, kunnen helpen, maar vragen wel de nodige ruimte en constant bewustzijn van het vochtgehalte in je chalet. Hiermee pak je het probleem niet bij de horens en zul je dus altijd actief moeten nadenken over wat je doet in je chalet, waardoor volledig ontspannen moeilijker wordt. Dit is natuurlijk zonde, want een chalet is juist de ultieme manier om tot rust te komen en te genieten van je vrijheid.

Met het renoveren van chalets en het vervangen van Canexel, hebben we al veel mensen blij mogen maken. We helpen je graag om ervoor te zorgen dat ook jij je weer helemaal thuis voelt in je chalet.