Waarom je beter voor een lichte kunststof kleur kiest

minuten leestijd

Lichte kleuren kunststof voor een chalet brengen vele voordelen met zich mee ten opzichte van donkere kleuren.

Laat jij je chalet met kunststof renoveren? Dan wil je natuurlijk niet dat dit snel zal verkleuren door de zon en zal uitzetten bij warme temperaturen. In deze blog vertellen we je om die reden waarom je beter voor een lichte kunststof kleur kiest dan voor een donkere kleur. Zo weet jij zeker dat jij straks jarenlang kunt genieten van de uitstraling van jouw chalet.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Chaletrenovatie voor een mooie uitstraling van hoge kwaliteit

Van een chalet moet je jarenlang kunnen genieten. Echter kan na verloop van jaren de gevel van een chalet door weer en wind behoorlijk aangetast zijn. In het wisselende, vochtige Nederlandse klimaat heeft houten gevelbekleding of op hout gebaseerde producten ook niet het eeuwige leven. Het renoveren van een houten chalet is een goede keuze om de levensduur aanzienlijk te verlengen en een frisse en eigentijdse uitstraling te creëren. Daar waar houten of andere gevelbekleding regelmatig een onderhouds- of opfrissingsbeurt nodig hebben, is dit niet het geval bij kunststof gevelbekleding. Kunststof hoeft immers niet geschuurd, geschilderd of geolied te worden om mooi te blijven.

Wanneer je kiest voor kunststof bekleding, is het wel van belang om de juiste kleur kunststof te kiezen. Donkere kleuren lijken misschien trendy, maar kunnen bij hoge temperaturen erg warm worden en zelfs uitzetten. Daarnaast heb je bij een donkere kleur sneller de kans dat kleur zal vervagen. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om uitsluitend te werken met lichte kleuren kunststof voor chalets. Waarom dat wordt gedaan, lichten we hieronder verder toe.

Chalet laten renoveren?

Licht of donkere kleur bekleding voor jouw chalet?

Kunststof bekleding biedt een breed scala aan kleuropties, variërend van lichte tot donkere kleuren en alles daartussenin. Echter kennen donkere kleuren kunststof vele nadelen. We kijken naar de voor-en nadelen van een lichte of donkere kleur bekleding voor een chalet, zodat jij straks gegarandeerd de juiste keuze kunt maken.

Kunststof in een donkere kleur werken meer

Donkere kleuren hebben de neiging om meer warmte vast te houden, wat resulteert in een grotere uitzetting bij warm weer. In tegenstelling hiermee blijven lichte kleuren koeler, waardoor de kans op uitzetting en vervorming van het materiaal wordt verminderd. Bij koude temperaturen krimpt kunststof, en ook hier hebben lichte kleuren een voordeel, omdat ze minder gevoelig zijn voor deze krimp.

Een donkere kleur absorbeert warmte

Je zult versteld staan van het temperatuurverschil dat kunststof in verschillende kleuren kan ervaren. Donkere kleuren absorberen namelijk veel meer warmte en zonlicht dan lichte kleuren. Dit kan resulteren in een aanzienlijk temperatuurverschil van wel 10 graden tussen een chalet met donkere kunststof en een chalet met lichte kunststof. Een koeler chalet in de zomer en een warmere in de winter? Dan kun je het beste kiezen voor een lichte kleur kunststof.

Donkere kleuren vervagen snel

Je wilt natuurlijk dat je chalet er jarenlang fris en nieuw uitziet. Helaas hebben donkere kleuren de neiging om sneller te verkleuren onder invloed van zonlicht en weersomstandigheden. Lichte kleuren behouden daarentegen langer hun oorspronkelijke uitstraling en hebben minder last van verkleuring. Dus als je wilt dat je chalet er altijd levendig uitziet, is een lichte kleur kunststof zeker de beste keuze.

Als je er toch voor kiest om gebruik te maken van donkere kleuren als gevelbekleding voor je chalet, is het goed om te weten dat de kozijnen er uit moeten worden gehaald en verder naar buiten moeten worden geplaatst. Dit doen we omdat de spouwruimte veel dieper en groter moet zijn, omdat warme lucht nu eenmaal veel meer uitzet dan koude lucht. Hierdoor ontstaat een ruimte bij het kozijn, welke ook weer afgewerkt moet worden.

Op zoek naar lichte kleuren kunststof voor jouw chalet? Bos Chaletrenovatie kan je hierin voorzien van deskundig advies.

De voordelen van lichte kleuren voor chalets

Nu denk je misschien: waarom zal ik dan voor lichte kleuren kiezen voor mijn chalet? Kiezen voor lichte kleuren kunststof bij canexel vervangen heeft verschillende voordelen:

Lichte kleuren voor een comfortabel binnenklimaat

Donkere kleuren kunststof hebben de neiging om meer warmte en zonlicht te absorberen, wat kan resulteren in een aanzienlijk temperatuurverschil tussen de chaletwanden en de omgeving. Lichte kleuren kunststof daarentegen reflecteren meer warmte, waardoor het temperatuurverschil tot wel 10 graden kan worden verminderd. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat in je chalet, met minder warmteopbouw en een betere warmte-isolatie.

Een lichte kleur kunststof houdt minder warmte vast

Lichte kleuren kunststof hebben de eigenschap om minder warmte vast te houden in vergelijking met donkere kleuren. Hierdoor is de uitzetting van het materiaal bij warme temperaturen minder, waardoor de kans op vervorming en schade aan de constructie wordt verminderd. Bij koude temperaturen hebben lichte kleuren kunststof ook minder last van krimp, wat de duurzaamheid en stabiliteit van je chalet bevordert.

Lang genieten van jouw nieuwe kunststof bekleding

Een van de voordelen van lichte kleuren kunststof is dat ze minder gevoelig zijn voor verkleuring door blootstelling aan zonlicht en weersomstandigheden. In tegenstelling tot donkere kleuren behouden lichte kleuren hun oorspronkelijke uitstraling langer, waardoor je chalet er jarenlang fris en nieuw uitziet.

Met het renoveren van chalets en het vervangen van Canexel, hebben we al veel mensen blij mogen maken. We helpen je graag om ervoor te zorgen dat ook jij je weer helemaal thuis voelt in je chalet.

Bos Chaletrenovatie voor hoge kwaliteit kunststof bekleding en montage

Als je van plan bent om je chalet te renoveren, is het kiezen van de juiste kleur kunststof van groot belang. Kies je voor een lichte kleur kunststof, dan profiteer je van verschillende voordelen. Je voorkomt uitzetting bij warmte en krimp bij koude, verkleuring wordt beperkt, en je kunt genieten van een aangenamere temperatuur in je chalet. Bovendien vermijd je de noodzaak om aanpassingen aan de kozijnen te doen, wat je een hoop tijd en kosten bespaart.

Bij Bos Chaletrenovatie begrijpen we het belang van het maken van de juiste keuzes voor je chalet. We raden daarom ten zeerste aan om te kiezen voor lichte kleuren kunststof bij je renovatieproject. Bij ons heb je altijd een ruime keuze, gegarandeerde kwaliteit, een snelle levering en advies op maat. Heb je nog vragen over een licht of donkere kleur voor jouw chalet? Neem dan gerust contact met ons op, onze ervaren medewerkers staan je graag te woord.

Chalet laten renoveren?